Ystad

Misstänkt pyroman häktad

Ystads tingsrätt häktade under torsdagseftermiddagen den så kallade gryningspyromanen som misstänks ha anlagt en brand i Löderup tidigt i måndags morse. Han häktades på sannolika skäl som är den starkare misstankegraden.

– Att han häktades på sannolika skäl är en liten framgång för oss, säger Eva-Gun Westford som är polisens informatör i södra Skåne.

– Nu får vi två veckor på oss att gå längre in i utredningen och analysera resultaten från den tekniska undersökningen.

Huset som brann inhyste bland annat en antikhandel. Den nu häktade 46-åringen har den senaste tiden varit bosatt alldeles i närheten. Han greps så fort polisens tekniska undersökning blivit klar under onsdagen. Häktningsförhandlingen mot honom hölls bakom stängda dörrar på åklagarens begäran.

Den misstänkte mannen nekar till det han anklagas för.

– Bevisningen hittills når inte upp till sannolika skäl, säger hans advokat Mats Jonsson som räknar med att den fortsatta utredningen kommer att visa att hans klient är oskyldig och därför kommer att bli frisläppt.

Den så kallade gryningspyromanen har varit misstänkt i en lång rad utredningar om bränder i Skåne de senaste åren. Men han har bara dömts för en brand i Dalarna 2005. Däremot har han fällts för andra brott som till exempel hot mot tjänsteman och att han misskött kontakterna med sin övervakare.