Hit kom de två männen. Foto: Magnus Andersson/Scanpix
Skåne

Polishusens säkerhet ses över

Säkerheten ska ses över i alla Skånes polishus efter händelsen natten till idag då två män tog sig in i polishuset i Kristianstad och hotade att spränga byggnaden i luften. Kaj Svensson som är huvudskyddsombud inom Skånepolisen ser saker som kan förbättras.

Se även:

– Detaljer behöver säkert finslipas, säger han.

Exempelvis säger han att poliserna idag inte ser dem som vill in under kvällar och nätter, utan bara talar med dem i en högtalare. Sedan går polisen ned och öppnar dörren manuellt, och det är förstås ett riskmoment. I Kristianstad kom de två männen in genom att först ringa på pottelefonen och sedan knuffa bort assistenten som kom för att möta dem.

– Men ändringar måste samtidigt vägas mot öppenheten gentemot allmänheten och tillgängligheten som vi ska ha.

Kaj Svensson räknar med att översynen av polishusen kommer att resultera i en del förändringar.

– Vare sig vi eller ledningen har riktigt tänkt i de här banorna, eftersom sådana här händelser verkligen inte är vardagshändelser. När en sådan här grej dyker upp tänker man förstås lite extra på det här.

De två männen som tog sig in i polishuset i Kristianstad med en misstänkt sprängladdning har anhållits misstänkta för hot mot tjänsteman och sabotage.

Motivet till hotet är okänt men männen ska ha uttryckt besvikelse över polis- och rättssamhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista