Malmö

Reepalu:"Hatet mot judar är stort"

"Trakasserierna mot Malmös judiska befolkning är allvarligare än jag tidigare vetat". Det sade Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu efter ett möte med den judiska församlingen i Malmö på torsdagen.

– Den hatfyllda bilden är mycket större än jag trodde den var. Nu ska vi träffa även andra grupper, föreningar och organisationer och kartlägga hur utsatta de känner sig. Sedan ska vi givetvis vidta åtgärder så att människor känner sig trygga i Malmö, säger Ilmar Reepalu.

Debatten om trakasserierna mot Malmös judiska befolkning tog fart efter en artikelserie i Skånska Dagbladet. Och i samband med serien gjorde Ilmar Reepalu ett uttalande i tidningen som tolkades av många som att han ansåg att judarna själva hade skuld till trakasserierna, eftersom de inte tydligt tagit tydligt avstånd från Israels krig i Gaza. Uttalandet väckte stor debatt inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen.

Ilmar Reepalu själv menar att han blivit felciterad och att han aldrig menade att skuldbelägga judarna på något vis. På torsdagen träffades Ilmar Reepalu och företrädare för den judiska församlingen i Malmö för första gången sedan artiklarna publicerades.

– Det var ett uppriktigt möte. Vi hade en del frågetecken som blev till utropstecken. Vi bestämde oss för att gå vidare nu, säger Fred Kahn, ordföranden för den judiska församlingen i Malmö.

Nu ska Malmö stad anordna så kallade dialogforum där man bland annat ska kunna ge stöd åt dem som utsätts för trakasserier. Men kommunen ska också undersöka hur man kan arbeta mot förövarna och stävja problematiken.

– Jag hoppas det här är början till att vi ska få ett konstruktivt samarbete där vi som judar och svenska medborgare kan leva ett bra liv i Malmö, säger Fred Kahn.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se