Malmö

Få förhör med misshandlade kvinnor

Många kvinnor som anmäler att de blivit misshandlade blir bara förhörda av polisen i den akuta situationen. De kallas aldrig till något kompletterande förhör. Det visar en utvärdering av projekt Karin, som arbetar med våldsutsatta kvinnor i Malmö.

Var femte kvinna som deltagit i utvärderingen upplever att de inte kommit till tals ordentligt eftersom de bara förhörts direkt i samband med misshandeln.

- I den situationen är de rädda och upprörd, och de har svårt att samla sina tankar, säger Annika Rejmer som lett utvärderingen.

- De skulle väldigt gärna vilja komma på ett kompletterande förhör efter några dagar när de har hunnit strukturera och tänka igenom det som hänt.

Det är åklagaren som har det yttersta ansvaret för utredningen och bestämmer vilka förhör som ska hållas. Men Anna Gustafsson, kommissarie som också är engagerad i projekt Karin, anser att polis och åklagare måste diskutera frågan snarast eftersom alla handböcker säger att det ska hållas kompletterande förhör.

Hon tycker också att man måste ifrågasätta den vanliga bilden att kvinnor många gånger inte vill medverka i misshandelsutredningar.

- Jag blir ju rätt så bestört när jag hör att så många uppger att de inte kommit till tals, säger Anna Gustafsson.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista