Malmö

Utredning väntar för ridsport i kris

Alla Malmös ryttarföreningar rapporterar om stora ekonomiska problem och eftersatt underhåll. Nu ska Malmö stad tillsätta en utredning om ridsportens framtid.

– Vi hankar oss fram från dag till dag. Framtiden är oviss, men vi har en skrämmande visshet om det bedrövliga skick våra lokaler är i, säger Kajsa Persson, ordförande i Klagshamns ryttarförening.

Det snöar in genom fler hål i taket i den gamla betongfabriken där Klagshamns ryttarförening håller till, men snön är långt i från det enda problemet. Byggnaderna är slitna och mörka, vinterkylan hålls ute med hjälp av gamla presenningar. Varken omklädningsrum eller duschar finns till de ungefär 800 medlemmarna, de allra flesta unga tjejer. På klubben oroar man sig nu för säkerheten för både ryttarna och hästarna.

– Det är gammalt, det är slitet, det är för sjutton på hedenhösnivå, säger Kajsa Persson

Klagshamns ryttarförening är inte ensam om att ha svåra ekonomiska problem och bristfälliga lokaler. Alla Malmös ridklubbar har vänt sig till Malmö stad med en vädjan om hjälp. Nu ska det tillsättas en utredning för en halv miljon kronor. Fritidsnämndens ordförande, Bengt Forsberg (S), ser det här som ett jämställdhetsproblem.

– Det är en djävulsk skillnad mellan ryttarnas faciliteter och de som andra idrotter förfogar över. Självklart ska även flickor ha tillgång till omklädningsrum och toaletter, det behövs nog sättas in rätt så kraftiga resurser på det här området, säger Bengt Forsberg (S).

Bland annat har utredarna i uppdrag att se över nya lokaliseringar för Malmö civila Ryttareförening och för Klagshamns ryttarförening och man ska även se om det går att bygga en helt ny ridanläggning.

Men utredningar har man varit med om förr, ridsporten i Malmö har belysts fler gånger utan att föreningarna sett några större förbättringar. Kajsa Persson hoppas ändå att det den här gången ska leda någonvart.

– Det måste det göra. Både vi och kommunen har kniven på strupen. Vi orkar snart inte mer, säger Kajsa Persson, ordförande i Klagshamns ryttarförening.

Malmö stads utredning beräknas bli färdig någon gång i höst.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se