Trelleborg

Tre veckor till premiären på Vångavallen

Det är bråttom på Vångavallen i Trelleborg. Under snön vilar en hårt prövad gräsmatta som om bara tre veckor ska stå pall för hemmapremiären mellan Trelleborgs FF och Kalmar FF. Och är det inte snön som ställer till problem, så är det tövädret.

Den mesta snön på Vångavallen ligger i en stor hög bakom ena läktaren. Men fortfarande ligger en decimeter tung snö kvar på en fjärdedel av planen. Det är fredag och på måndag ska ett tält resas över hela planen. Under duken ska värme pumpas in och gräset börja växa. En övning som kostar på för kommunen.

– Det blir nog både mycket jobb och dyrt att få bort det här och blir nog den dyraste vintern sedan jag började här, konstaterar planansvarige Bengt Larsson.

Både på Swedbank stadion i Malmö och på Olympia i Helsingborg är gräset grönare. Men Vångavallen saknar sina skånska systerarenors värmeslingor i planen och tjälen gör att tövattnet inte kan sjunka undan.

Även om Bengt Larsson nu vill bli av med snön kommer fredagens töväder lite för tidigt. Tjälen släpper i ytan på planen och gräset tar stryk av traktorerna som ska köra bort snön.

Bengt Larsson följer noggrant SMHI:s väderprognoser och hoppas att det inte kommer snö på tältet som ska resas på måndag. Skulle vädret sätta stopp för hemmapremiären blir det tillfälligt besök på reservarenan Swedbank stadion i Malmö den 21 mars mot Kalmar FF.

– Det blir nog inte så roligt, men vi ska göra så gott vi kan för att TFF ska kunna spela i Trelleborg, säger Bengt Larsson.

Så här ser de skånska planerna ut:

TFF/Vångavallen:

Hemmapremiär: 21 Mars mot Kalmar FF.

Gräs: Vanligt naturgräs på grusbädd. Tjäle nu så vattnet sjunker inte undan.

Vapen mot snön: Skottning, tält och dieselvärme.

Prognos: Som det ser ut nu är den inte speciellt positiv. Med lite hjälp från ovan ska det nog gå.

MFF/Swedbank Stadion:

Hemmapremiär: 23 mars mot Örebro.

Gräs: Tre sorters vanligt gräs på en dränerande grusbädd som ska tåla mycket vatten. 

Vapen mot snön: Vattenburna värmeslingor 40 centimeter ner i marken. Har haft värme på i tre veckor och just nu är det 10 grader 15 cm ner i marken.

Prognos:Inte oroliga för snön. Har större problem med gässen som dras till den "grönaste plätten i norra Europa".

HIF/Olympia:

Hemmapremiär: 14 mars mot Brommapojkarna.

Gräs: En vanlig gräsplan som varit tjälfri hela vintern.

Vapen mot snön: Glykolblandning i värmeslingor på 25 cm djup. Har haft igång värmesystemet på låg effekt under en längre tid vilket ger lägre kostnad då de slipper töa 40 cm tjäle. I snitt har det varit 1 grad varmt under vintern. Just nu är det 7 grader på 5 cm djup.

Prognos: Kommer leverera spelbar plan. Det är trots allt mitt i vintern.

Källa: Respektive klubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.