Många butiker hade för varmt i kylarna. Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX
Helsingborg

Många brister i matbutikerna

Huvuddelen av de större livsmedelsbutikerna i Helsingborg underkändes, när miljöinspektörerna under några veckor i höstas gjorde en speciellt riktad kontroll. Bland de allvarliga anmärkningarna var att kylar och frysar var för varma.

Av 65 storbutiker var det bara 26 som klarade godkänt. Resten fick anmärkningar på allt från underhåll och rengöring av golv och väggar till märkning av varor. Till exempel saknades märkning om att vissa varor innehåller nötter.

Miljöinspektörerna gick noggrant fram och hade en checklista med 75 olika detaljer som skulle kontrolleras i livsmedelshanteringen. De underkända affärerna hade i snitt fem anmärkningar vardera.

Hela 39 större butiker fick alltså omdömet underkänt. En stor del av anmärkningarna gällde temperaturerna. Flera som förvarar maten varm höll inte de 60 grader som reglerna säger för att undvika bakterietillväxt.

I flera frysar var det tvärtom för varmt, varmare än 18 minusgrader. Ganska många hade också för hög temperatur i kylar som ska hålla högst fyra eller åtta grader beroende på vilka färskvaror som ska förvaras. Många hade också glömt bort den årliga internrevisionen av egenkontroll som krävs.

Just nu följer miljöinspektörerna upp om de underkända livsmedelsbutikerna har gjort något åt anmärkningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista