Svalöv

Sanering tvingar företag flytta

För att kunna sanera det södra BT Kemi-området i Teckomatorp måste flera verksamheter som finns på området troligen flytta. Det visar en åtgärdsutredning för området som snart är klar.

Projektgruppen för BT Kemi har arbetat med åtgärdsutredningen för det södra området i drygt ett år.

– Det förvånade oss att det var så mycket föroenat kvar eftersom området sanerades redan på 70-talet efter den stora skandalen, säger Åsa Andersson som leder BT Kemi-projektet i Svalövs kommun.

Länsstyrelsen som hade hand om saneringen tidigare bedömde att området var färdigsanerat. Därför sålde kommunen tomter till flera företag. Men mycket tyder nu på att bilskroten, den mekaniska verkstaden och markanläggningsfirman som finns på det södra området måste flytta för att saneringen ska gå så snabbt som möjligt.

Det kostade drygt 175 miljoner kronor att sanera det norra området. Kostnaden för det södra området beräknas bli mellan 150 och 200 miljoner kronor. Kommunen för just nu en dialog med Länsstyrelsen i Skåne om hur bidragsansökan till Naturvårdsverket ska se ut.

– Tidigare har det varit så att kommunen måste betala minst 5 procent av kostnaden. Men efter årsskiftet så har reglerna ändrats, så nu kan Naturvårdsverket betala hela summan. Det är det vi i Svalövs kommun hoppas på eftersom vi redan satsat väldigt mycket pengar i BT-Kemiprojektet, säger Åsa Andersson.

Förhoppningen är att saneringen av södra området ska påbörjas i mitten på nästa år. Men det kommer att dröja innan allt är färdigsanerat.

– Jag hoppas att vi ska bli klara innan Hallandsåsen. De siktar väl på 2015 nu, säger Åsa Andersson.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".