Nu rinner det smältvatten från stuprören.Foto: Maria Dietrichson/SR Kristianstad
SKÅNE

Kommunerna tipsar inför vårfloden

De stora mängderna smältvatten som nu rinner i stuprören och längs med gatorna har satt Skåne i beredskap för vårflod. En titt på din kommuns hemsida kan vara ett enkelt sätt att hitta råd, när det börjar droppa från taket.

För första gången sedan årsskiftet skymtar gräsmattorna fram i Skåne när snön nu smälter. Men eftersom tjälen i marken inte släppt på många ställen så kan inte smältvattnet sjunka undan.

På många kommuners hemsidor kan du få tips om hur du kan hjälpa till, till exempel hur viktigt det är att du rensar golvbrunnar och stuprör. På Örkelljungas hemsida upplyser man också om att om du äger en fastighet i ett område där översvämningsrisken är känd och där fastigheter tidigare drabbats, så är du skyldig att vidta åtgärder för att undvika översvämning igen. Och på Båstads hemsida kan du kolla om du bor i ett område i kommunen som tidigare drabbats av översvämningar.

Även SMHI och Vägverket varnar på sina hemsidor bilister för vattensamlingar på vägarna i Skåne som dels kan ge vattenplaning, dels rejäl halka om temperaturen sjunker.

Än så länge har lördagen och söndagen varit lugn för Vägverkets del, enligt informationscentralen, men som bilist bör du ändå hålla ett vakande öga på vattenpölarna. De kan var mycket djupare än vad de ser ut.

Men smältprocessen kan bli kort. Mer kyla väntas enligt SMHI komma in natten till onsdag.

Maria Dietrichson
maria.dietrichson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista