Staffan Nilsson, stolt bananvägare. Foto: Lasse Olsson/SR
Helsingborg

Bananbåtarna är på ingång

Helsingborgs hamn håller på att bli en riktig bananhamn. Hamnen har utsetts till officiell bananvägare av tullen, och transporterna är på väg att dra igång. Tre containerbåtar i veckan kommer nu med de populära klasarna.

– 60 ton i veckan är förstås en blygsam mängd. Men man måste börja någonstans, säger den nöjda stuverichefen Carl Henrik Hägg.

Av tradition tas bananerna in i Göteborgs hamn. Och det är många ton som kommer till Sverige varje år, eftersom vi svenskar äter mest bananer i världen. Upp emot 20 kilo mumsar vi i oss om året per person.

Helsingborgs hamn är annars störst i landet när det gäller frukt och grönt, men hittills inte på bananer.

– Men vi har många fruktimportörerleverantörer och grossister här i Helsingborg, och de börjar lägga om sina transportflöden, säger Carl Henrik Hägg som hoppas att verksamheten ska växa.

Och bananvägaren Staffan Nilsson som den här morgonen lägger upp en låda med 15 kilo bananer på vågen gläder sig mycket åt den nya sysselsättningen.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".