Skåne

Sydvatten behöver nytt tillstånd

Miljödomstolen går på Markaryds linje och kräver att Sydvatten måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen i Kronoberg för att få tillstånd till att sjövattnet ska få blandas med grundvattnet i Bolmentunneln.

Den ledande politikern i Markaryd, Bengt Germundsson (KD), ordförande i kommunstyrelsen, säger efter att dom har meddelats, att man är glad över domen, som han menar nu innebär att Sydvatten AB bedriver olaglig verksamhet fram till att man har fått tillstånd.

Sydvattens vd, Jörgen Johansson, håller inte med om det.

– Det skulle ju innebära att byggandet av tunneln hade varit ett stort miljöbrott och att kommunerna som äger tunneln skulle bedrivit olaglig verksamhet i 25 år, säger Jörgen Johansson.

Markaryds kommun säger nu att man anser att domen innebär att Sydvattens verksamhet nu faktiskt är olaglig.

– Jag är inte jurist, men jag kan ju läsa och man ser ju vattendomarna att man inte haft tillstånd för bortforslande av grundvatten mer än under byggandet av tunneln, säger Bengt Germundsson.

Naturvårdsverket skulle gärna ge tunneln ett så kallar riksintresse, vilket skulle innebära att tunneln får ytterligare skydd än den redan har. Vilket skulle innebärare att det blir än svårare att få tillstånd att exempelvis bygga bostäder kring tunneln. Och det är här konflikten har sin kärna. Markaryd anser att man måste få möjlighet att bygga på marken. Samtidigt som man värnar om vattnet.

– Riksintresset innebär ju att markägarna kan använda sin mark som man själv vill. Utan att Sydvatten behöver betala en enda krona för inskränkningen, säger Bengt Germundsson (KD), ordförande i kommunstyrelsen.

Reporter: Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista