Ystad

Lärarkritik också mot rektorer

I Ystad har den stora turbulensen kring Sydskånska gymnasiet till slut lett till att gymnasiechefen Annika Becker tvingas avgå. Men facket Lärarnas Riksförbund kräver också att man granskar om fler borde få lämna sina jobb.

Arbetsmiljön har varit dålig under flera år på gymnasieskolorna i Tomelilla, Ystad och Sjöbo som alla ingår i Sydskånska gymnasiet. I slutet på januari tillsattes en extern utredning som ledde fram till att gymnasidirektionen i torsdags kväll bestämde att gymnasiechefen Annika Becker måste avgå.

Men utredningen visade också att arbetsmiljön är mycket bättre på vissa håll inom sydskånska gymnasiet och att problemen är koncentrerade till två rektorsområden på Österportskolan i Ystad. Och frågan är nu om rektorerna där kan sitta kvar.

– Det är ju rektorerna som är ansvariga för arbetsmiljön, säger Helena Linge som är distriktsordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Våra medlemmar känner sig inte nöjda. Det behöver tas krafttag där också.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista