Malmö

Svarttaxiförare fick sju år för våldtäkt

Tingsrätten i Malmö fällde i dag den 34-årige man som åtalats för sex våldtäkter och två våldtäktsförsök. I flera av fallen fick mannen kontakt med kvinnorna genom att erbjuda dem skjuts med svarttaxi.

Tingsrätten dömde honom till sju års fängelse och livstids utvisning från Sverige. 

I salen när domaren Rolf Håkansson avkunnade domen satt den 34-årige mannens hustru, som begärt skilsmässa från honom och lyssnade, sedan hon tidigare vittnat i rätten. När domaren läst färdigt skrek mannen att han blivit orättvist behandlad. 

– Han är helt förkrossad. Väldigt ledsen och anser sig fortfarande inte skyldig, säger advokat Karsten Olsen som är mannens försvarare. 

Mannen åtalades för sex våldtäkter i Malmö och två våldtäktsförsök, ett i Malmö och ett i Lund. En av våldtäkterna ansåg åklagaren var grov, men det tyckte inte tingsrätten som i det fallet valde att fälla honom för våldtäkt. Våldtäktsförsöket i Lund ändrades också av rätten till sexuellt ofredande. 

Men i övrigt gick rätten helt på åklagarens linje och ansåg att kvinnorna var trovärdiga, men inte mannen som i sex av fallen hävdade att umgänget varit frivilligt och i två av fallen att han inte varit där alls. 

Han tog kontakt med kvinnor som var ute på klubbar i centrala Malmö nattetid. Kvinnorna var ofta berusade och i flera av fallen erbjöd han dem skjuts med svarttaxi för att därefter överfalla dem. Åklagaren yrkade att straffet skulle bli minst tio års fängelse och livstids utvisning, eftersom mannen inte är svensk medborgare. Men domen blev sju års fängelse och livstids utvisning.

– Han är dömd på alla punkter, får livstids utvisning och ska vara fortsatt häktad. Jag är nöjd, säger David Ludvigsson, kammaråklagare i Malmö. 

Enligt advokat Karsten Olsen kommer mannen troligen att överklaga domen till hovrätten.

– Om han överklagar gör jag det också, säger David Ludvigsson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".