Elisabeth Carlén är optimist trots problemen med att hitta lokaler. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Tusentals nya barn måste få plats

Ökningen av antalet förskolebarn i Malmö slog rekord under 2009 och nu börjar det bli allt svårare att hitta platser åt alla barn. Under de närmaste fem åren förväntas över 5 000 fler barn behöva förskoleplats.

– De långsiktiga planerna är besvärande. Det finns inte lokaler för de närmaste åren i den omfattning som vi räknar med att behöva, säger Elisabeth Carlén som är chef för stadskontorets barn- och ungdomsavdelning.

De närmaste fem åren beräknas antalet förskolebarn i Malmö öka från dagens cirka 16 700 till nästan 22 000, en ökning på över 5000 barn. Höga födelsetal i kombination med ökad inflyttning samtidigt som fler barnfamiljer väljer att bo kvar i centrala Malmö gör att behovet av fler förskoleplatser kommer att bli allt mer akut. Redan idag vänder man på varje sten för att kunna få in fler barn.

– Man utnyttjar de lokaler och gårdar man har så gott man kan, och man försöker hela tiden leta efter nya lokaler. Ser personalen till exempel en affär som fått stänga igen så kollar man om den går att använda för att starta något, säger Elisabeth Carlén.

Genom striktare schemaläggningar, fler uteförskolor och andra organisationsförändringar har man lyckats med att skaffa fram fler platser i befintliga lokaler. Eftersom antalet barn i grundskolan dessutom minskat de senaste åren har man i många fall kunnat använda sig av skollokaler för att utöka antalet platser. Men i takt med att även antalet barn i skolåldern kommer öka så måste man nu se sig om efter andra lösningar, och att hitta lediga lokaler i Malmö är ingen lätt uppgift.

– Malmös storlek växer inte i takt med befolkningen. Det är klart att vi får konkurrera med företag, bostäder och annat om alla lediga utrymmen, säger Elisabeth Carlén.

Fastighetskontorets lokalförsörjningsavdelning skriver till kommunstyrelsen att det finns en risk att man tvingas till kortsiktiga lösningar och att det saknas planerade projekt för att fylla behoven, inte minst i de centrala stadsdelarna, men Elisabeth Carlén är ändå hoppfull om att det går att lösa.

– Det är en hisnande tanke hur vi ska hantera det här. Men om man i stadsdelarna bara fortsätter att vara lika duktiga på att hitta platser så ska det nog kunna lösa sig.

Du tror det löser sig?

– Jag kan inte lova något. Men jag är vid gott mod, så gott mod det går att vara vid, säger Elisabeth Carlén.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".