Helsingborg

Streetracingbana blir för dyr

Det blir för dyrt att ordna en plats för lagliga streetrace i Helsingborg. Så svarar Helsingborgs stads de streetraceentusiaster som i höstas tog kontakt med kommunen.

Gruppen som kallar sig Race 4 ville ha kommunens få stopp på de olagliga streetracetävlingarna i Helsingborg. Men det skulle kosta miljonbelopp säger stadsbyggnadsnämndens ordförande, moderaten Joakim Andersson.

Han tycker att helsingborgarna ska köra till Malmö i stället. För dör finns det möjlighet att köra streetrace lagligt.

– Det skulle kosta mellan sex och sju miljoner att bygga en anläggning som klarar säkerhetskraven, säger han. Det finns ju faktiskt en anläggning i Malmö som är godkänd, och det hade varit bra om man hade använt sig av den.

Medlemmarna i Race 4 Fun hade föreslagit att Helsingborgs stad skulle stänga av en befintlig vägsträcka tillfälligt för streetracetävlingarna i stället för att bygga en helt ny anläggning. Men enligt Joakim Andersson går det inte att få tillräcklig säkerhet med en sån lösning.

I stället får man fortsätta med försöken att få stopp på streetracen helt och hållet.

– Vi måste samarbeta med polisen och stävja det här så att inte fler människor omkommer, säger Joakim Andersson. Det har ju de facto varit dödsfall i samband med sådana här tävlingar.

Joakim Andersson tror att det dels behövs polisinsatser, dels att det sätts upp hinder på gatorna som gör det omöjligt att köra fort.

Det har under årens lopp varit något av en katt- och råttalek mellan polisen och streetracarna. Joakim Andersson är rädd att det kommer att forsätta.

– Det är jag beredd att tro att det gör och det är väldigt tråkigt, säger han. Jag har fått uppfattningen att det finns en del av de som kör som tycker det är ganska kul att det inte är lagligt.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista