Karpalund ska ta hand om matavfall från Sydskåne. FOTO: Rickard Sturesson/SR
Skåne

Insamlat matavfall skickas iväg

Under 2010  börjar avfallsbolaget Sysav på allvar att samla in matavfall från de sydskånska kommunerna. Men eftersom man inte har någon egen biogasanläggning så skickas matavfallet till Karpalund utanför Kristianstad.

I december förra året gick Sysav ut med en förfrågan om någon kunde ta emot det matavfall som bolaget samlar in i sina kommuner.

Sysav ägs av 14 sydskånska kommuner och samlar in matavfall från sju av dem. Malmö, Lund, Svedala, Lomma, Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Men det här planerar man att utveckla allt mer under året.

I Malmö har Sysav sedan 2009 en så kallad förbehandlingsanläggning, en anläggning som rengör matavfallet från sådant som inte är organiskt, som till exempel plast. Men någon egen biogasanläggning har man alltså inte, och det är något som gynnar Kristianstad.

– Vi får betalt för materialet och vi gör biogas som vi sen kan sälja. Så det här är en god affär för Kristianstad kommun, säger Carl Lilliehöök som är VD för det kommunala bolaget Kristianstad Biogas AB.

Men den här lösningen är tillfällig, berättar Kerstin Ekvall som är vd på Sysav Biotech. Orsaken är att man har planer på egen biogasanläggning.

– Vi räknar med att kunna ha det inom två år.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista