Per-Olof Kippeli. Foto: Linda Evereus/SR
TOMELILLA

Nytt parti vill ha moral, etik och förnuft

Arkitekten Per-Olof Kippel har registrerat ett nytt parti inför kommunvalet i Tomelilla. SOS-Tomelilla heter partiet som är ett av alla de nya partier som just nu granskas av valmyndigheten för att se om de klarar kraven.

Kraven för att få ställa upp i ett val till kommunfullmäktige är att man har 50 personer som är skrivna i kommunen som stödjer partiet. Och det har Per-Olof Kippel enligt egen utsago. Däremot är han inte hundraprocentigt säker på att han verkligen kommer att ställa upp i valet i praktiken. Det beror lite på utvecklingen, säger han.

Per-Olof Kippel ligger just nu i en fejd med Tomelilla kommun om markköp i vid det bostadsområde han börjat bygga vid en äppelodling i Tryde strax utanför Tomelilla.

När kommunen höjde priset 30 gånger jämfört med tidigare löften sa han upp Tomelillas hyreskontrakt för Hasse- & Tagemuseet som han var en av initiativtagarna till, och höjde hyran lika mycket där.

Kommunen svarade med att börja leta efter andra lokaler för museet och tonen mellan kommunledningen och Kippel får nog beskrivas som minst sagt kärv.

Kippel säger att han inte vill bo i en kommun där girighet, avundsjuka, inkompetens, dåligt omdöme och bristande respekt kännetecknar styret.

Han vill slåss för högre moral, etik och mer sunt förnuft och hoppas få med sig de etablerade partierna och deras representanter med på en ny kurs i Tomelilla.

I övrigt vill han inte kommentera sina eventuella planer på att ge sig in i politiken just nu.

Förutom bygget av äppelodlingen i Tryde har Per-Olof Kippel bland annat gjort sig känd som arkitekten som ritade det nya munkklostret söder om Eljaröd och som grundaren av Celticbaren.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista