Sabile Zenulahu. Foto: Tobias Wallin/SR
Skåne

Ny lag öppnar väg in i samhället

I morgon kommer ett lagförslag att presenteras för regeringen som ska göra det enklare för nyanlända invandrare att bli en del av svenska samhället. Den här modellen finns i stort sett redan i Skåne. Regerings utredare Erik Amnå presenterade i dag sitt förslag för de skånska kommunerna.

– Det kommer att påverka den enskilde eftersom det blir en rättighet som erbjuds de nyanlända. Kommunen blir skyldig att leverera en samhällsorientering som är anpassad efter den nyanländes förutsättningar, säger Erik Amnå.

Mer konkret så finns det i lagförslaget tankar på att man ska få lära sig hur Sverige fungerar. Från hur det fungerar med moms till tankar kring barnuppfostran. Men även mer direkt, som hur man skriver ett CV till svenska arbetsgivare och vilka oskrivna sociala regler man kan komma att möta.

Men hur mycket undervisning och hur man ska kontrollera kunskapen är inte känt, bara att den ska ligga utanför utbildningen i svenska.

Redan nu jobbar nio skånska kommuner tillsammans med just den här typen verksamhet.

Enligt länsstyrelsens Katarina Carlzén är lagförslaget en bekräftelse på att man gör rätt i Skåne.

– Kunskap är en förutsättning för att kunna utöva både skyldigheter och rättigheter,

För Sabile Zenualhu som jobbat åtta år i projektet blev det ingen stor skillnad i vad hon gör på jobbet.

– Det gäller hur man hittar ett dagis eller en bra utbildning eller frågor om Försäkringskassan, säger Sabile Zenualhu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".