Malmö

Makt till invånare när områden görs om

Invånarna i fyra av Malmös socialt mest utsatta delar ska själva få vara med och bestämma om sitt områdes framtid. I ett samarbete mellan bland annat Malmö stad, polisen, förenings- och näringslivet ska man lägga upp planer för hur området ska utvecklas.

– De ska samverka om vad de vill ska ske i sitt eget område. Det här ska vara tvärs över förvaltningsgränser och tvärs över kommungränser och in i föreningslivet och den frivilliga verksamheten, säger Ilmar Reepalu (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Seved, Herrgården, Lindängen och Holma-Krocksbäck är de fyra områden som kommunstyrelsen nu beslutat sig för att satsa på. Alla fyra har problem med högt bidragsberoende, hög arbetslöshet och dåliga skolresultat. Under tre år är det tänkt att de ska ingå i ett särskilt områdesprogram där alla de olika lokala aktörernas åsikter ska tas till vara, för att sedan leda till konkreta resultat

– Det kan vara allt från uteplatser till att man gör om belysning för att få en tryggare miljö. Men det kan också handla om innehållet i till exempel fritidsverksamheten och om bebyggelsen, säger Ilmar Reepalu.

Men det här handlar om utredningar, när tror du att man kan se faktiska resultat?

– Vissa saker kan säkert gå väldigt fort. När det gäller bebyggelse så tar du ju ett tag med planändringar, men det är viktigt att invånarna då kan se den processen, kan se att de varit med att skapa det här.

De borgerliga partierna är med på idén, men anser att det är viktigt att det görs ordenligt.

– Vi ställer höga krav på projekten. De ska verkligen ge resultat och de ska utvärderas noga. Annars är vi positiva till satsningen, säger Anja Sonesson (M), oppositionsråd i Malmö.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista