Helsingborg

Bropriser blir fråga för riksdagen

Uppdaterad 16.00

Färjerederierna i Helsingborg är på krigsstigen. Öresundsbron har sänkt priserna 40 procent för små åkerier. Rederierna menar att det handlar om prisdumpning. Och nu ska frågan upp i riksdagen.

För nästan 20 år sedan skrev svenska riksdagen och danska folketinget under avtalet om bron. Och för att skydda färjetrafiken skrevs ett speciellt protokoll. Det säger att priserna för transporter på bron ska ha sin utgångspunkt i priserna på Öresundsfärjorna. Men det avtalet följs inte, hävdar nu Samarbetsorganisationen Via Helsingborg-Helsingör.

- Vi har konstaterat att Öresundsbron har sänkt priserna för lastbilstrafik med över 40 procent , säger Peter Slaatorn, samarbetetsorganisationen "Vi Helsingborg-Helsingör".

Han menar att det får till följd att färjorna får svårt att konkurrera. Samhällsmässigt är det inte ett bra läge då båda länderna har behov av minst två trafikkorridorer över Öresund, enligt Peter Slaatorn.

– Vi vet ju att om fem år kommer det bli flaskhalsproblem på Öresundsbron, säger han.

Nu vänder sig organisationen till enskilda riksdagsmän med frågan vem som egentligen har ansvar för att det gamla avtalet följs. Brokonsortiets försäljningschef Fredrik Jenfjord tillbakavisar kritiken att de skulle dumpa bropriserna.

– Vi har sänkt priset med 47 procent för små och medelstora kunder, men vi dumpar inte priserna. Vi föreslår priser för en styrelse som beslutar. Våra ägare har satt upp villkoren för oss, säger Fredrik Jenfjord, försäljningschef på Brokonsortiet.

Frågan har hamnat hos regeringen och idag svarar den svenska infrastrukturministern Åsa Torstenson att hennes uppfattning är att Öresundsbrokonsortiet agerar inom ramen för regeringsavtalet.

Men det håller inte socialdemokratiska riksdagsledamoten Ann Arleklo från Helsingborg med om. Hon tänker ta upp frågan i riksdagen.

– Jag delar inte ministerns uppfattning. Och det behövs en diskussion i riksdagens kammare om avtalet som skrevs 1991, säger Arleklo som vill veta om avtalet fortfarande gäller.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista