Riktigt dyr verksamhet för kommuner och myndigheter. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Skåne

Vägverket måste spara efter snövinter

Det är dyrt med riktig vinter. I Skåne har Vägverket bara under årets första två månader gjort av med 160 miljoner kronor på snöröjning, pengar som enligt planen skulle ha räckt till både underhåll och snöröjning även under resten av året. Nu varnar man för att planerade  asfalteringsarbeten kanske måste ställas in.

– Vi har ju årsbudgetar att följa. Om det nu blir en normal vår och hösten blir mild ser vi ut att dra över budgeten med 20-25 miljoner kronor, säger Annika Kanaci, driftchef för Vägverket i Skåne.

Även de skånska kommunerna får nu vrida och vända på sina budgeter. I Helsingborg har man en årsbudget för underhåll och snöröjning på dryga åtta miljoner. De pengarna är redan slut. Och då har man ännu inte börjat laga gatorna som tagit stryk under vintern.

– Så här har vi ju inte haft det på tio-femton år. Att det uppkommer skador under vintern är ju normalt. Men den här omfattningen är ju mycket mer än normal, säger Pontus Runeke, chef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Situationen är liknande i exempelvis Malmö, Lomma, Trelleborg och Ystad som alla kraftigt överstigit sina budgetar för snö och underhåll.  

Vägverket som har ansvaret för alla vägar i hela Skåne oroar sig nu för att våren kommer för snabbt. För om den tjäle som nu ligger en dryg meter under vägarna, släpper för fort är risken stor att vägarna spricker. Och då blir det dyrt med dryga reparationsarbeten.

– Ju långsammare det går och mindre nederbörd det kommer, ju bättre för vägen, säger Annika Kanaci, driftchef för Vägverket i Skåne.

Vägverket kan hoppas på att andra delar av landet haft bättre och mindre kostsam vinter, vilket kan innebära att man kan få ytterligare nya pengar. Men det kan man inte räkna med.

– Överskdriver vi på vintern får vi ju kompensera det senare med att göra färre underhållsbeläggningar, säger Annika Kanaci.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".