Dalle Smajlovic gör radhus rent. Foto: Jenny Loftrup/SR
Malmö

Debatt gör städare nervös

I Skåne har avdraget för hushållsnära tjänster lett till många nya städföretag. Men sedan den rödgröna oppositionen förklarat att det så kallade Rut-avdraget ska bort om de vinner valet har städarna blivit oroliga.

– Jag kan bli arbetslös. Det är inte kul att tvingas söka något nytt. Och jag trivs väldigt bra med städjobbet, säger Dalle Smajlovic.

P 4 Radio Malmöhus träffade honom när han städade Lotta Borgströms radhus i Malmö.

De borgerliga införde Rut-avdraget för tre år sen, och det innebär att kunden bara betalar hälften av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster. Avdraget fick nya städföretag att växa som svampar ur den skånska myllan.

Men de Rödgröna vill att Rut-avdraget ska bort eftersom de anser att det är orättvist att använda skattepengar till att subventionera hushållstjänster som många skattebetalare ändå inte har råd att köpa.

Städföretagen tror att det är slutstädat hos privatpersoner om avdraget försvinner.

– Risken är att vi får lägga ned, säger Pelle Boberg som är arbetsledare på Förenade Help i Malmö.

Och Lotta Borgström i det nystädade radhuset i Malmö vet inte om familjen kommer att fortsätta köpa städhjälp om Rut-avdraget tas bort.

– Det är tveksamt. Det är ju ändå pengar man ska ut med varje månad.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista