Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
Lund

Gula bussar bort från centrum

De gula regionbussarna kan försvinna från Lunds centrum redan i år. Skånetrafiken kan nu tänka sig att sluta köra förbi Stortorget om dagens hållplats på Bankgatan alldeles intill Mårtenstorget utvecklas till en liten bussterminal.

Lunds moderata kommunalråd Mats Helmfrid ser fördelar med uppgörelsen som är på väg, och som skulle kunna leda till att trafiken med de gula regionbussarna genom centrum stoppas redan vid nästa tidtabellsskifte, i slutet av 2010.

– Det är en mycket snabb åtgärd som kan få effekt direkt. Och det tycker jag är positivt.

Mats Helmfrid tror också att lundaborna kommer att uppskatta förändringen, även om stadsbusstrafiken med de gröna bussarna inte flyttas från de trånga gatorna i den medeltida stadskärnan.

– De regionala bussarna är ju större än stadsbussarna och innebär en större störning när de kör genom stadskärnan. Men samtidigt finns det säkert de som gärna velat bli av med busshållplatsen på Bankgatan.

– Men man kan aldrig få allt, säger Mats Helmfrid.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista