Percy Nilsson-Wimar på barnkliniken konstaterar att RS-säsongen är här. Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö/Skåne

RS-virus fyller barnavdelningarna

Efter att ha försenats kraftigt har nu årets utbrott av RS-virus tagit fart på allvar. På barnavdelningarna på Skånes universitetssjukhus i Malmö är nästan alla platser upptagna av RS-smittade barn.

– Under de sista veckorna har det varit helt fullt här. Vi har 14 platser och av dem har det de senaste veckorna varit kanske 80 procent som används av ”RS-barn”, säger Percy Nilsson-Wimar överläkare på barnkliniken i Malmö.

RS-viruset är egentligen en helt vanligt typ av förkylningsvirus, men är nästan helt omöjligt att behandla med läkemedel. Nästan alla drabbas någon gång om året, ung som gammal, men det är oftast bara de som är upp till sex månader som behöver sjukhusvård.

Sjukhuset får långt ifrån veta om alla fall, då det går utmärkt att behandla barnet som blir sjukt hemma. Men några blir så sjuka att det blir svårt med mat och andning. Då måste föräldrarna söka sjukvård.

– Det vi gör är ett allmänt omhändertagande. Om barnet har svårt med att andas hjälper vi till med syrgas. Och ibland är de så upptagna med att andas att vi får hjälpa till med maten, säger Percy Nilsson-Wimar.

Men hur ska man göra då för att barnen inte ska bli sjuk?

– Viruset sprids med stora droppar när man hostar. Ofta sprids smittan mellan vuxna som är sjuka och i all välmening pussar en bebis. Så pussar på bebisar ska man undvika.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista