Malmö

Dialog ska lösa problem på skolor

Med mer dialog och en total översyn av sin organisation vill Malmö stad försöka hitta en lösning till problemen på skolorna i Rosengård. Efter larmet från Lärarnas Riksförbund om usla arbetsförhållande för både lärare och elever ska man nu tillsammans med de olika fackförbunden försöka komma fram till vad man ska göra.

- Jag ska verka för att arbetsmiljön blir en prioriterad fråga för alla. Alla bär ett ansvar för att få en god arbetsmiljö och här måste vi föra en öppen och tydlig dialog för att få fram långsiktiga lösningar, säger Jytte Lindborg, barn och ungdomschef vid Rosengårds stadsdelsförvaltning.

För två veckor sedan larmade Lärarnas Riksförbund om situationen på fyra skolor i Rosengård. I ett brev till Arbetsmiljöverket beskrev man en bedrövlig arbetsmiljö och man sade också att det förekom våld mot både lärare och elever på skolorna. Facket skickade även med en lista där man bland annat krävde att det skulle anställas 40 nya lärare, tio nya kuratorer och att det skulle installeras övervakningskameror på vissa skolor. Men om de insatserna blir av är ännu inte säkert.

– Vi behöver diskutera vidare om det är de kraven som de för fram som är lösningen eller om det finns annat, säger Jytte Lindborg.

Så du kan inte idag lova att det blir några nya tjänster eller kameraövervakning?

– Nej och det tror jag inte att jag ska lova heller för vi vet inte det exakta behovet ännu. Vi måste fortsätta att utreda för att se vilka åtgärder som kommer att hjälpa.

Ibrahim Özbek på Lärarnas Riksförbund är huvudskyddsombudet som slog larm till Arbetsmiljöverket och han är inte helt nöjd med de åtgärder som Jytte Lindborg föreslår

– Det är bra att hon reagerade snabbt men hennes svar är för allmänt skrivet. Det saknas tidsplan, det står inte kart och tydligt vem som är ansvarig och det finns ingen uppföljning, säger Ibrahim Özbek.

De här kraven om fler tjänster och kameraövervakning som ni framförde, står ni kvar vi dem?

– Absolut, kraven står fast.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".