Kumail Shaker har röstat i det Irakiska valet. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Skåne

Skånes exilirakier röstar

Idag öppnade vallokalerna för Skånes exil irakier. På söndag hålls det andra parlamentsvalet i Irak sedan Saddam Hussein föll och under hela helgen har Skånes irakier chans att lägga sin röst.

Kumail Shaker från Malmö har precis stoppat sitt kuvert i lådan.

– Ja, och det känns jätteskönt. Det är något man gör för sitt land och man är stolt och nöjd att man får göra det man inte fått göra på länge.

– Är det särskilt viktigt för dig som bor utanför Irak?

– Så klart det är såpass viktigt att vi irakier, vi är människor och vi har våra rättigheter som vi inte haft på över 30 år, säger Kumail Shaker.

Kön ringlar sig långt ut på gatan, trots att det här bara är första dagen av tre som man kan komma och välja. Iraks flagga vajar utanför lokalen som man hyrt på Industrigatan i Malmö och efter säkerhetskontrollen i dörren möts man av ballonger och girlanger på väggarna.

Två lokaler i Malmö ska under helgen ta emot minst 5 000 röster som sen ska skickas ner till Irak och räknas samman med de röster man får in när landet går till val på söndag.

Men att välja är inte helt enkelt, hela 142 olika partier har man att välja mellan och de är i sin tur indelade i olika allianser och listor. Men många har via sina paraboler följt valbevakningen som pågått de senaste tre veckorna och det diskuteras flitigt både utanför och i vallokalen, in i det sista.

Kumail Shaker håller stolt upp sitt högra pekfinger som är helt blått, man doppar nämligen fingret i bläck för att undvika att en person röstar mer än en gång och nu blir det fest.

– Ja, det ska såklart bli firande och ätande. Det är en stor glädje som man uttrycker både med fingret och känslorna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista