Malmö

Malmö lovar att försöka fixa nattdagis

Nu lovar Malmö att försöka hitta lösningar för att ordna barnomsorg till dem som jobbar kväll och natt. Det finns inget nattdagis i Malmö, vilket skapar problem för dem som jobbar skift.

– Tidigare kunde vi erbjuda dagbarnvårdare för de barn som behövde omsorg även på natten men det nya arbetstidsavtalet satte stopp före det, säger Agneta Eriksson (S), skolkommunalråd i Malmö.

Hon önskar att Malmö i första hand kunde återinföra systemet med dagmammor på natten eftersom barnen då får somna i en hemlik miljö istället för nattdagis. Men den möjligheten försvann när arbetstidsavtalet ändrades för ett par år sedan och sedan dess finns varken nattmammor eller nattdagis i Sveriges trejde största stad.

Kommunerna är inte tvungna att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Lund, Helsingborg och Landskrona har nattdagis medan Malmö hamnar i sällskap med småstäder som till exempel Eslöv, Osby och Tomelilla. Men nu ska nattdagis bli en prioriterad fråga även i Malmö.

– Jag kan lova att vi ska gå ut i verksamheterna för att se om vi kan få fram konkreta förslag på hur vi kan lösa den här situationen, säger Agneta Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista