Helsingborg

Fuktskadat dagis fortsätter utan lösning

Drottninghögs förskola i Helsingborg får återigen kritik för att förskolans lokaler är fuktskadade och kan vara farliga att vistas i. 

En avdelning är stängd i väntan på utredning. Kommunen vill riva och bygga nytt men har inte beslutat om några pengar till det nya dagiset. Under tiden finns ingen annan lösning för barnen och personalen.

– Jag kan inte säga om det är mögel men det har luktat avlopp och källare från och till. Det är obehagligt, säger Sven Stedt, förskolelärare på Drottninghögs förskola.

Personalen har klagat år efter år och det står klart att husen, som är byggda under 1960-talet, har dålig teknik. Skol- och fritidsförvaltningen har genom åren gjort vissa åtgärder och problemen har blivit något bättre men sedan har det blivit sämre igen.

En av förskolans avdelningarna är stängd och nu väntar personalen på svar om man kan öppna den igen.

– Vi vill ha besked om att det är säkert att vara där, säger Sven Stedt.

Miljöinspektören kräver omedelbar fördjupad teknisk utredning och en handlingsplan för att säkra att barnen inte påverkas av fukten.

Maria Holm, chef för administration och juridik på Skol- och fritidsförvaltningen som förvaltar skolfastigheterna säger att det finns en plan. Den går ut på att låta bygga helt nya lokaler intill Drottninghögsskolan. Men det har ännu inte beslutats om några pengar till bygget och dessutom kan de nya lokalerna tidigast stå klara till hösten nästa år. Det är oklart vad som ska hända fram till dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista