Jan Jönsson. Foto: Melissa Dahlqvist/SR
Skåne

Mindre pengar gör utförsäkrad besviken

Vid årsskiftet utförsäkrades tusentals svenskar när nya regler infördes. I Skåne går just nu 1642 personer på Arbetsförmedlingens introduktionsprogram som varar i högst tre månader. En av dem är Jan Jönsson som bor utanför Trelleborg.

Jan Jönsson fick en kärlmissbildning i ryggraden 2004. Över en natt gick han från att springa till att inte kunna röra sig och har kämpat för att kunna gå igen. Sedan 2004 har han varit deltidssjukskriven, men vid årsskiftet tog hans sjukdagar slut.

Han är nöjd med arbetslivsintroduktionen.

– Vi får mycket information om hur vi kan gå vidare med våra liv och hur vi kan få jobb igen.

Men han är besviken över att ersättningen har sänks och att han fått mindre pengar i plånboken.

– För min del rör det sig om drygt 2.000 kronor, och det är ju av pengarna som är över sedan alla räkningar betalats, säger Jan Jönsson. Mitt levande sätts till sidan ekonomiskt sett.

Det är över två månader sedan det nya sjukförsäkringssystemet infördes. Övergången har gått relativt bra, säger Carl-Axel Sandén, områdeschef för arbetsförmedlingarna i södra Skåne.

– När det gäller aktiviteter har det fungerat bra. Däremot är det uppenbart att många fått ekonomiska bekymmer. Vi har fått lägga tid på ekonomi när vi hellre skulle velat prata jobb och utbildning.

Hur många tror du kommer att gå tillbaka till Försäkringskassan när de här tre månaderna är över?

– Det är alldeles för tidigt att säga, anser Carl-Axel Sandén. Vi har ju faktiskt bara jobbat två tredjedelar av den möjliga tiden.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista