Här ska det bli fest 6 juni. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Fler ska fira flaggan

Nationaldagsfirandet i Malmö ska moderniseras och bli större. Arrangemanget flyttar från Malmö IP till Stortorget där bland annat artister och en gospelkör ska underhålla publiken.

I många år har det traditionella firandet av Nationaldagen den 6 juni, eller Svenska flaggans dag som den hette förr, hållits på gamla Malmö IP. Men nu vill politikerna i staden göra firandet mer publikt.

Barnarrangemangen kommer att hållas i Folkets park och välkomstceremonin för nya svenskar kommer att ske i Rådhuset, men det är på Stortorget som det stora firandet ska äga rum. Två scener byggas upp och där ska artister ska uppträda. Den traditionella kören ska bytas ut mot en gospelkör. Man vill också se mer "performance" och därför har man tagit kontakt med bland andra Skånes Dansteater. Dessutom finns planer på en spektakulär ytbeläggning vid torget.

Flera av de traditionella inslagen som blåsorkester, tal av landshövdingen och fanbärare kommer att finnas kvar, men de kommer även de hållas på Stortorget.

Kommunstyrelsen har beslutat att skjuta till 725 000 kronor till firandet. Men alla politiker i Malmö är inte nöjda med beslutet. Jan Steimer som är ordförande för SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti, i Malmö är inte emot moderniseringen, men vill ha kvar arrangemanget på Malmö IP.

– Det är ju tradition att fira på Malmö IP och den delen vill vi behålla.

Men tror du inte att fler kan vara med och fira om man har arrangemangen på Stortorget?

– Nej, tvärtom. På Stortorget måste man ju då bygga upp läktare och de finns ju redan på Idrottsplatsen, säger Jan Steimer.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista