Solidars gamla huvudkontor i Malmö görs om till studentboende. Ritning: Akelius
Malmö

Solidarhuset blir studentboende

Solidars gamla huvudkontor i Malmö görs om till studentboende. I byggnaden på hörnet mellan Amiralsgatan och Spångatan ska 61 nya studentbostäder och elva LSS-lägenheter rymmas.

– Det finns ett stort behov av studentlägenheter i Malmö, speciellt studentlägenheter i bra lägen. Dessutom är det svårt att bygga vanliga lägenheter i det här huset eftersom vi inte får sätta dit balkonger, säger Per Eklund, regionchef för fastighetsbolaget Akelius som äger huset.

Vem ska ni hyra ut till?

– Vi hyr ut till högskolan som sedan fördelar lägenheterna.

Den yttre fasaden med utsmyckningar där olika yrkesgrupper avbildas kommer att bevaras, men inuti konsumentföreningens gamla kontorsbyggnad ska det byggas nytt. En ny detaljplan för fastigheten antogs av stadsbyggnadsnämnden i höstas som gör det möjligt att skapa 61 studentlägenheter med kokvrå, och det kommer även att finnas en del gemensamma utrymmen, bland annat ett gym. Ombyggnaden sköts av NCC och orden är värd 44, 5 miljoner kronor. Men det är inte bara studenter som kommer bo i Solidarkontoret.

– Vi ska också bygga elva LSS-lägenheter som vi ska hyra ut till Malmö stad. Även där kommer det att finnas en del gemensamma utrymmen, så det kommer att funka på ungefär samma sätt som för studentlägenheterna, säger Per Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista