Ylva Dahlin, caféföreståndare och Rachelle Aka, cafébesökare. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Här bakas goda kakor på svenska

Malva är ett drop in café i Fosie för alla som vill träna sin svenska. Språkcafét, där man får nya svenska ord till kaffet har blivit en succé i Malmö. De senaste månaderna har caféet varit fullsatt varje dag.

– En riktig fullträff! Vi har inte marknads fört oss speciellt., men det dyker upp nya varje dag från hela världen, säger Ylva Dahlin, före detta svensklärare som nu blivit café föreståndare

Idag är en bibliotekarie från Lindängens bibliotek på besök och ett tjugotal cafégäster läser tidningar tillsammans. Varje dag anordnas någon liten aktivitet för dem som vill och här kan man också baka sina egna kakor.

Caféet som ligger på Lantmannagatan drivs av Fosies arbets- och integrations centrum och har redan från starten för ett år sedan lockat många i området och sedan jul har det varit fullsatt varje dag.

Här är alla välkomna oavsett språklig nivå och det ställs inga prestationskrav eller närvarokontroll och här blandas alla nationaliteter. Ylva Dahlin kan med sin bakgrund som svenska lärare på sfi hjälpa till med alla språkliga frågor som dyker upp och för att få fler gäster med svenska som modersmål planerar hon nu bjuda in pensionärsföreningar. Men man behöver inte alltid en svensk för att träna svenska berättar Thena Hassan från Irak som hittat en vän i Eva Talas från Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista