Flygchef Illka Eriksson och kassör Anton Eriksson i Skånes fallskärmsklubb. Foto: Linnéa Mattisson/SR
Kristianstad

Bybo klagar på fallskärmshopparna

En privatperson i Gärds Köpinge utanför Kristianstad har tröttnat på att Skånes fallskärmsklubb flyger över hans hus. I ett brev till kommunen gör han klart att störningarna är så stora att han överväger att flytta.

Men länsstyrelsens miljöavdelning har inget att klaga på, och klubben menar att man följer de regler som finns.

Skånes Fallskärmsklubb använder sig av flygplatsen i Everöd utanför Kristianstad. Där har de hållit till i mer än 20 år, och de flyger rätt mycket.

Det är varje lördag och söndag från tidigt på våren till sent på hösten, och under några sommarveckor flyger de i stort sett varje dag. Men enligt flygchefen Illka Eriksson gör klubben sitt bästa för att inte störa.

– Vi försöker hålla oss ifrån de områden som är bebyggda. Sen går vi upp på 4 000 meter och där hörs vi inte. Det är just när vi kommer ner och när vi startar som det kan höras.

Men trots det känner sig en person i Gärds Köpinge så störd att han funderar på att flytta, och enligt hans brev till kommunen är han inte den första.

Han har inte fått gehör för sina klagomål hos länsstyrelsen. Där säger man att klubben uppfyller de krav man ställer att inte flyga på vissa helgdagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista