Pontus Lindberg (M), Gilbert Tribo(FP),Monika Ekström (MP)och Patrik Holmberg C) Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Snart väljer gravida själv mödravård

Mödrahälsovården i Skåne ska bli mer jämlik, de gravida väljer själva vart de vill gå. Nästa år ska kvinnor själva kunna välja till vilken mottagning man vill gå, och det blir fritt fram för nya mottagningar att öppna.

– Vi vill införa en reell valfrihet för blivande mödrar men också för preventivmedelsrådgivning och cellprovtagning. Både offentliga och privata vårdgivare ska ha en friare etablering i det här systemet, vilket skapar en ökad konkurrens och större tillgänglighet, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen.

Det ökande barnafödandet i Skåne har lett till en pressad mödravård. 2008 föddes 3 500 fler barn i Skåne än år 2000, och ökningen väntas fortsätta.

Mödrahälsovården i Skåne är i dag väldigt olik. Mest ansträngt är det i sydvästra Skåne, där varje barnmorska i snitt har hand om 129 gravida kvinnor. I mellersta Skåne är läget bäst med 86 gravida per barnmorska, och det är ungefär så som Region Skåne vill att det ska se ut i framtiden. Alla kvinnor ska också ha samma rättigheter.

– Vi håller nu på att ta fram ett gemensamt basutbud för vad som ska ingå i mödrahälsovården. Det har sett extremt olika ut, i nordöstra Skåne till exempel har man haft rätt till ett ultraljud medan man haft rätt till två i södra och mellersta. Det är orimligt, säger Gilbert Tribo.

I dag fattade alltså närsjukvårdsberedningen beslut om att valfrihetssystemet, som liknar hälsovalsmodellen, ska införas i mödravården i Skåne den första april nästa år. Liksom i hälsovalet kommer varje kvinna föra med sig en pengapott, och även här ska kvinnans bakgrund kunna ha betydelse för hur stor ersättningen blir.

– Vår ambition är att vi ska vikta på något sätt men vi vet inte hur ännu, säger Gilbert Tribo.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet, eftersom man anser att det stora problemet är resursbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".