Malmö

Misstänkt lagbrott utreds i kyrkans bolag

För fyra år sedan beslutade Svenska kyrkan i Malmö att avveckla sina bolag. Nu utreds om det begåtts lagbrott i ett av bolagen som ingick i kyrkans bolagssfär. Bolaget gjorde en stor aktieutdelning till sin ägare innan det gick i konkurs, men åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Striderna kring Agura-koncernen som Svenska kyrkan i Malmö bildade i början av 2000-talet har varit många. Kyrkopolitiker har nekats ansvarsfrihet och kyrkan har tvingats skjuta till miljontals kronor till bolagen.

År 2006 beslutade kyrkopolitikerna att avveckla hela Agura-koncernen. Fortfarande pågår två konkursutredningar och likvideringen av moderbolaget Agura AB är ännu inte klar. I ett av bolagen, Agura Information Technology Software, utreder konkursförvaltaren en aktieutdelning på 2,9 miljoner kronor som gjordes före konkursen.

– Det är ju en väldigt stor summa. I ljuset av att bolaget ett drygt år senare, på vårkanten 2009, såvitt vi bedömer var på obestånd, är det ju klart att en så stor utbetalning till ägaren sticker i ögonen, säger Johan Linder, konkursförvaltare.

Det är inte tillåtet för ett aktiebolag att göra en aktieutdelning som är så stor att bolaget sedan inte kan betala sina skulder. Den enda intäkt som Agura Information Technology Software hade var ett skadestånd på strax över nio miljoner kronor som Svenska kyrkan i Malmö fick betala år 2007 sedan kyrkan hävt sitt it-avtal med bolaget utan grund.

Aktieutdelningen betalades ut till bolaget Cubecon som köpt loss Agura Information Technology Software från Agura-koncernen. Cubecon ägs den tidigare vd:n för Agura Information Technology Software, och hans hustru. Utdelningen till Cubecon godkändes av bolagets revisor, men ifrågasätts av konkursförvaltaren.

 – Det finns ju en hel del som talar för att den inte är möjlig att angripa, men vi vill ändå undersöka den saken, säger Johan Linder.

När Agura Information Technology Software kom på obestånd våren 2009 kunde bolaget inte betala sin skatteskuld på 1,4 miljoner kronor. Enligt konkursförvaltarens berättelse saknas delar av bokföringen och strax före jul anmälde Johan Linder bolaget till Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Den ansvarige åklagaren beslutade dock att inte inleda någon förundersökning. Sveriges Radio har erbjudit vd:n för Agura Information Technology Software möjlighet att kommentera, men han har avböjt.

Det här var Agura-koncernen

Moderbolag: Agura AB. Ägt (100%) av Malmö kyrkliga samfällighet. Bildades år 2000. Likvidation pågår. Likvidator: advokat Mats Håkansson, Lund.

Dotterbolag: Agura Grönvård AB. Ägt (100%) av Agura AB. Bildades år 2000. Likvidation avslutad. Likvidator: advokat Mats Håkansson, Lund.

Intressebolag: Agura Information Technology AB. Ägare: Agura AB (47%), Cubecon (30%) och Idega (23%). Konkurs pågår. Konkursförvaltare: advokat Krister Levin, Stockholm.

Intressebolag: Agura Information Technology Software AB. Bildat 2006. Från början helägt dotterbolag till Agura Information Technology AB. I september 2006 sålt till Cubecon.
Konkurs pågår. Konkursförvaltare: advokat Johan Linder, Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".