Eslöv

Åtgärder gör fler elever behöriga

Antalet niondeklassare i Eslöv som inte är behöriga att söka till gymnasiet har ökat flera år i rad. Men nu har kommunen satt in insatser som verkar hjälpa.

Fem år i rad har andelen elever i nian i Eslöv som är behöriga att söka till de nationella programmen på gymnasiet minskat. Som lägst var siffran 2008. Då var 16 procent inte godkända i ett eller flera ämnen som behövs för att söka de nationella programmen.

Men genom att satsa på många olika metoder för att hjälpa elever som har svårt att klara skolan har kommunen sett att trenden vänt något. Störst är skillnaden på Ekenässkolan, där de bland annat satsat på läxhjälp, specialpedagogisk verkstad och familjeklass.

Vårterminen 2008 var det 14 procent av eleverna som inte var behöriga att söka de nationella programmen på Ekenässkolan. Nu har den siffran minskat till sex procent.

– Vår olika metoder att hjälpa eleverna har gett resultat, säger Ulrika Narling, biträdande rektor på Ekenässkolan.

– Sen handlar det ju alltid om att eleven måste vilja själv också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista