1 av 2
2 av 2
Kullabygden

Sydsvenskan publicerar Vilks teckning

Efter den nya hotbild som kommit fram mot konstnär Lars Vilks är det relevant att publicera bilden igen, tycker Sydsvenskans chefredaktör och ansvarig utgivare Daniel Sandström.

– Det är egentligen en normal journalistisk bedömning som vi gör för att folk ska få en bild av vad som har hänt, säger Sydsvenskans chefredaktör och ansvarig utgivare Daniel Sandström, som beslutat att publicera den teckning där den skånske konstnären Vilks avbildat profeten Muhammed.

Flera personer har gripits i Irland och USA misstänkta för att ha planerat mörda Vilks just på grund av den här teckningen.

Ansvariga utgivare på tidningar har tidigare blivit hotade efter att de publicerat Vilks teckning.

De sju som greps i Irland på tisdagen har förhörts. Inom sju dagar tas ärendet upp inför en domare, säger en talesperson för den irländska polisen till Sveriges Radio.

Enligt polisen hade de gripna sent på tisdagskvällen ännu inte tilldelats några försvarsadvokater.

De fyra männen och tre kvinnorna greps i Waterford och Corki Irland. Samtliga uppges vara mellan 20 och 50 år gamla.

Polisen är knapphändig med uppgifter om den exakta brottsrubriceringen, men bekräftar att ett par av de gripna är irländska medborgare, övriga ska enligt uppgifter vara hemmahörande i mellanöstern.

Konstnären Lars Vilks har tvingats leva under ständigt hot sedan 2007, då hans karikatyrer föreställande profeten Muhammed som rondellhund, rörde upp starka känslor.

Företrädare för Al qaida ska ha utlovat en belöning på 100 000 dollar åt den som mördar Vilks.

Lars Vilks har av Säpo fått veta att hotbilden mot honom förstärkts de senaste veckorna. Men gripandena på tisdagen rörde ändå upp känslor.

– Jag skulle ha föreläsningar i Nora nu i veckan. Men de har ställts in. Det har utbrutit fullständig hysteri där, säger Lars Vilks.

Trots hoten har han bestämt sig för att inte flytta från sitt hem. Gripandena i Irland på tisdagen har inte fått honom att ompröva det beslutet.

- Nej, jag har inte ens låst dörren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista