Malmö

Socialdemokraterna vill ha egna bussar

Socialdemokraterna i Region Skåne vill inte lägga ut mer busstrafik i Malmö på entreprenad. Istället vill man att Skånetrafiken ska börja köra bussar i egen regi.

Stadsbussarna i Malmö har länge vållat stora problem för resenärerna. Många bussar har varit försenade och när de väl kommit till fram till hållplatsen har de varit överfulla. I mitten av februari blev trycket på en av entreprenörerna för stort och Arriva, som kör hälften av bussarna i staden, sa upp sitt avtal.

Sedan dess har Skånetrafiken arbetat med en ny upphandling för att hitta ett nytt företag som kan köra bussarna.

Men nu vill socialdemokraterna i Regionen att Skånetrafiken ska avbryta upphandlingen och istället börja köra bussarna själva. På så sätt vill man sätta press på entreprenörerna och tvinga fram bättre kvalité i kollektivtrafiken.

– Vi tror att konkurrensen mellan offentligt och upphandlat är nyttigt, säger Henrik Fritzon (S), gruppledare i kollektivtrafiknämnden.

Men den borgerliga majoriteten i Region Skåne är skeptisk. Lars-Ingvar Ljungman är moderat ordförande i kollektivtrafiknämnden och han kan inte se någon anledning till att låta Skånetrafiken köra bussarna själva.

Tvärtom, menar han, fungerar systemet med upphandlingar utmärkt i de andra skånska städerna och efter den nya upphandlingen ska det också bli bättre i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista