Malmö

Brandmän kritiska till färre övningar

Brandmännens fackliga organisation är starkt kritisk efter tillbudet i natt då två rökdykare gick vilse i ett rökfyllt garage på Ramels väg i Malmö. Rökdykarna fick undsättas av kolleger. De klarade sig utan fysiska skador, men blev skärrade och medtagna.

– Vi övar alldeles för litet, den typ av tillbud som var inatt, säger Henrik Persson som sitter i styrelsen för Brandmännens riksförbund syd.

Att farliga situationer som rökdykning inte övas tillräckligt beror enligt fackets Henrik Persson på att andra uppgifter prioriteras, exempelvis att sätta upp brandvarnare.

– Om brandmän ska vara ute på sin operativa tid ska knacka dörr och sätta upp brandvarnare så tar man tid från övningen, säger Henrik Persson.

På Räddningstjänst Syd säger den operative chefen Swen Krook att tillbudet när rökdykarna gick vilse inne i garaget ska utredas.

– Vi ska utreda det här. Ännu har vi bara hunnit intervjua personalen, men vi ska titta på alla delarna, säger Swen Krook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista