Lax och musslor ska smaka bra. Foto: Malin Nilsson/SR
Skåne

Lax och musslor i vinnande recept

Kristoffer Lindström och Viktor Engström från Kristianstad och Österängskolan är årets skånska kockelever. Den vinnande rätten vid tävlingen i Ängelholm var en konfiterad lax med smörsås tillsammans med vitvinspocherade blåmusslor, rotfruktstärningar och en madelpotatisstomp.

Tävlingen hölls på restaurangskolan i Ängelholm. Eleverna tävlade i lag om två och det fanns representanter från fem skånska restaurangskolor på plats. Lagen förberedde varsitt recept och huvudingredienserna som alla måste använda är lax, blåmusslor, prästost och mandelpotatis.

Lagen startade med tio minuters mellanrum och de hade två timmar på sig att presentera sin rätt för juryn som bestod av branschfolk och den före detta hockeystjärnan Kenny Jönsson.

Sist startade Österängskolan från Kristianstad och för det laget tävlade Kristoffer Lindström som skinnade lax.

– Det var både bra och nervöst att gå ut sist. Man såg hur de andra jobbade.

Tävlingsledaren Paul Widell säger att kristianstadseleverna vann eftersom de hade ett fantastiskt samarbete och gjorde en jättetrevlig presentation av sin rätt.

-- Tävlingen är till för att vi ska bevara yrkets stolthet. Dessutom vill vi få fram stjärnkockar som kan tävla i EM och VM så småningom.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista