Malmö

Cyklande konsttjuvar i Malmö

En bronsskulptur värd 14 000 euro blev bytet vid ett inbrott i ett konstgalleri i centrala Malmö under natten till torsdagen. Polisen är nu rädd för att den ska säljas till någon skrothandlare för att smältas ner.

Enligt vittnen var det två gärningsmän som krossade skyltfönstret på galleriet på Stora Nygatan. 

Inre befäl hos polisen i Malmö har vittnen berättat att de två gärningsmännen ska ha tagit med sig skulpturen och sedan försvunnit åt var sitt håll på cyklar.

Enligt uppgifter på galleriets hemsida rör det sig om en skulptur av den franske konstnären Armand Pierre Fernandez.

Men även fast skulpturen har ett värde på drygt 135 000 kr så menar konstkritikern Thomas Millroth, att på marknaden är den död.

–  Den är ju så lätt att identifiera och den här fiolen är gjord i så stora upplagor, kanske ett av de vanligaste objekten på konstaktioner, möjligen är för metallen den är stulen, man kan få en del snabba pengar det, säger konstkritikern Thomas Millroth.

Då konstverket är gjort i brons och väger mellan åtta och tio kilo, är polisen rädd för att det eventuellt handlar om någon som stulit konstverket för att sälja skrotet vidare till någon mindre seriös skrothandlare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".