Skåne

GMO-potatis har rötter i Skåne

Den andra mars så godkände EU-kommissionen för första gången en GMO-potatis för kommersiell odling. Potatisen som heter Amflora har idag tyska ägare men ursprunget är skånskt.

Idén till potatisen är från 80-talet och kommer från stärkelseföretaget Lyckebys dåvarande vd Åke Wirtén. Lyckeby som har sitt huvudkontor i Nöbbelöv utanför Kristianstad vill då ta fram en ny konkurrenskraftig potatissort.

– Inom majsstärkelseområdet fanns det majsstärkelse med olika egenskaper, berättar Olle Wikström som idag bland annat jobbar med forskning inom Lyckeby. Man ville skapa något liknande fast med potatis.

Man startade då ett samarbete med det skånska växtförädlingsföretaget Svalöv Weibull, och 1990 hade man tagit fram en färdig GMO-potatis.

Sex år senare så lämnades en ansökan in till EU om att få den godkänd för kommersiell odling. Då hade också kemiföretaget BASF kommit in i bilden, och de skulle sen ta över projektet allt mer. Och år 2000 hade det växt sig så stort att man från Lyckebys håll kände att det var dags att stiga av.

– Ska man vara med i ett projekt så vill man också kunna medverka aktivt, säger Olle Wikström.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista