Sjöbo

15-årings straff bestäms om en vecka

Den 15-årige pojke som är åtalad för att ha mördat sin 19-åriga syster i Vollsjö förra sommaren, bör dömas till rättspsykiatrisk vård. Det anser Socialstyrelsens rättsliga råd som har granskat den undersökning som gjorts av pojken.

Pojken blev misstänkt för mordet bara ett par dagar efter att hans 19-åriga syster hittats skjuten på familjens gård i Vollsjö den 3 augusti. Han har hela tiden nekat till mordet, men Ystads tingsrätt beslutade den 22 december att bevisningen mot honom är övertygande. 

Straffet har dock ännu inte bestämts. För att göra det, beslutade rätten att en rättspsykiatrisk utredning skulle göras först. Det är den som nu Socialstyrelsens rättsliga råd har granskat. Socialstyrelsen drar samma slutsats som gjordes i den första undersökningen: att pojken led av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks, att han fortfarande gör det, att han behöver tvångsvård och att det finns risk för att han ska begå fler allvarliga brott. 

På torsdag i nästa vecka kommer Ystads tingsrätt att återuppta rättegången för att fastställa straffet. Troligen blir det rättspsykiatrisk vård, men domstolen kan också välja att döma pojken till sluten ungdomsvård eftersom de rättspsykiatriska utlåtandena bara är rådgivande och inte tvingande för domstolen att följa. Om straffet blir sluten ungdomsvård kan strafftiden i så fall som längst bli fyra år. 

Redan när Ystads tingsrätt meddelade den 22 december att man anser att pojken är skyldig till mordet, sa försvarsadvokaten Jörgen Malmunger att domen kommer att överklagas. Det står han fast vid, säger han i dag till Sveriges Radio. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Vollsjömordet

Familjens gård är avspärrad. Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Kvällen den 3 augusti hittas den 19-åriga kvinnan död på familjens gård i Vollsjö. Kroppen låg gömd under bråte i ett förrådsutrymme.

Kvinnan hade blivit skjuten två gånger i huvudet och troligtvis är mordvapnet ett salongsgevär som förvarades på gården i ett vapenskåp.

Kvinnans 15-åriga bror greps tidigt. Bevisningen mot honom är bland annat hans förmåga att hantera vapen och att han kände till var ett blodigt bylte kläder och örngott fanns gömt. Den döda kvinnan ska också ha varit rädd för sin lillebror.

Tingsrätten anser att övertygande bevisning föreligger om att 15-åringen är skyldig till mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista