Skåne

Falska fakturor drabbar företag

Skånska småföretagare har de senaste månaderna plågats av falska fakturor. Enligt polisen kan så många som tusen företag ha drabbats hittills i år, bara Malmö-Lundregionen.

Det ser ut som en vanlig räkning. Men den som läser riktigt noga kan se att det egentligen rör sig om ett erbjudande, och att det inte finns något köptvång.

Ofta är avsändaren företag med namn som Kontorsgrossisten eller Enironet. De falska fakturorna skickas till företag i hopp om att den som betalar räkningen inte ska ha koll på sina utgifter.

– Jag tycker att det är ett ofog. Det ställer till förtret för de stackars företagarna som den här räkningen, säger Harald Runge på Malmöpolisens bedrägerirotel.

Men trots att flera tusen företagare i Malmö-Lundregionen tros ha fått en bluffräkning hemskickad, och att antalet fall har ökat kraftigt i år, står polisen maktlös.

– Ur polisens synpunkt gör de egentligen inget brott, eftersom det står att det är ett erbjudande, säger Harald Runge. Därför kommer vi inte åt dem. Vi är alltså kringskurna, säger Harald Runge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista