Skåne

Skånska företag återhämtar sig

Företag i Skåne återhämtar sig snabbare från finanskrisen än i resten av landet. Det visar Svenskt näringslivs konjunkturprognos för det första kvartalet 2010 som presenterades idag.

– Förhållandevis ser det ljust ut för det skånska näringslivet. Vi har en annan industristruktur än övriga Sverige med mer tjänsteföretag, medicinföretag och telecomföretag. Vi har ju varit i vårt stålbad med varvskrisen så det ser mycket bra ut för Skåne ur den aspekten, säger Claes Sandvig, projektledare på Svenskt näringsliv i Skåne.

2009 var ett katastrofalt år för svenskt näringsliv med minskade investeringar och en arbetslöshet som toppade på 9,3 procent. Men enligt dagens rapport ser nu företagen återigen ljust på framtiden, både när det gäller investeringar och nyanställningar.

Claes Sandvig menar dock att även 2010 blir ett tufft år för svenska företagare.

– Vi har varit i en enorm svacka och det tar tid att komma ur den här svackan. Nu har alla de här stimulanspaketen som regeringar världen över har satt in gett verkan, men nu måste vi börja dra tillbaka dem. Så risken är att det finns en övertro på hur snabbt det här kommer att gå. Vi kommer att ha ytterligare några tuffa år, framförallt för verkstadsindustrin och fordonsindustrin som har det väldigt tufft fortfarande, säger Claes Sandvig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".