Mattias Jönsson kontrollerar lägenheter. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Inspektioner ska undvika skandalhus

För att undvika en liknade situation som i de nedgångna husen i Herrgården kommer miljöförvaltningen Malmö arbeta med förebyggande inspektioner. I området Seved i södra innerstaden hade man fått in relativt få klagomål på bostäderna, men när man gick ut och inspekterade var situationen en annan.

– Vi har upptäckt fukt- och mögelskador, bristfällig ventilation, trasiga element och allmänt slitna lägenheter, säger miljöinspektör Mattias Jönsson.

I området Herrgården i Malmö upptäcktes det lägenheter fyllda med både kackerlackor och svåra mögelskador. En ny sådan situation vill man undvika och därför arbetar Malmö stad nu i området Seved i södra innerstaden med så kallade förebyggande inspektioner.

I stället för att bara gå på folks klagomål så går man aktivt ut och tittar hur det faktiskt ser ut i lägenheterna. För hur mycket folk klagar är inte alltid en bra indikation på hur boendemiljön faktiskt ser. Både i Herrgården och i Seved har klagomålen inte stått i proportion till problemen.

– Om folk verkligen hade klagat hade vi fått in jättemycket klagomål med tanke på hur det faktiskt ser ut. Varför folk i de här områdena inte klagar i så stor omfattning kan man ju bara spekulera i, men troligtvis så beror det på att många inte vet var de ska vända sig, säger Mattias Jönsson.

– Vi har betydlig fler klagomål i andra områden i Malmö där det generellt ser bättre ut, i Limhamn och Slottstaden till exempel.

Än så länge har man i två flerfamiljshus upptäckt sådana brister att miljöförvaltningen begärt åtgärder av fastighetsägaren och om problemen inte åtgärdas kan man skicka in ett beslut om vitesföreläggande.

Genom att fortsätta med inspektionerna hoppas Mattias Jönsson att boendeförhållandena i området ska bli bättre.

– Vi vill ju förebygga den typ av problem som tyvärr uppstod i Herrgården. Så vill vi inte ha det i något annat område i Malmö, säger han.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".