Malmö

Information istället för moské

Lokalen där den omstridda källarmoskén i området Herrgården i Malmö låg blir nu ett informationscenter. Personalen har fått nycklarna och efter påsk ska man starta verksamheten.

– Det här är en möjlighet för invånarna här att få rätt information. Det handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Nabi Salemi som är enhetschef vid Rosengårds stadsdelsförvaltning.

Stängningen av källarmoskén på Ramels väg målades upp som en av huvudanledningarna till att kravaller bröt ut i Herrgården förra vintern. Nu är de containrar som spärrade ingången borta och istället ska lokalen bli ett informationscenter för områdets innevånare.

Centret är en del av den satsning på 9,2 miljoner kronor som kommunstyrelsen beslutade skjuta till för att få ett tryggare Herrgården.

Två informatörer, Suad Porovic och Sarah Salame, ska jobba i lokalerna och hit ska man kunna vända sig med alla möjliga frågor och få hjälp i kontakten med myndigheterna. Och behovet av samhällsinformation är stort.

– Många boende ligger lite efter när det gäller samhällsinformation, man vill till exempel ha information om hur det svenska samhället fungerar och om var man ska vända sig om man har problem, säger Sarah Salame.

Men det är inte bara informatörerna som ska finnas i lokalen. Här ska invånarna också kunna  möta representanter från bland andra polisen, migrationsverket och räddningstjänsten för att få svar på sina frågor. Det ska även finnas tillfälle att träffa lokala politiker. Informatören Suad Porovic tror att centret kan bli ett lyft för hela området.

– Folk ska trivas bättre och jag hoppas att deras levnadstandard kan höjas. Det handlar inte bara om att hjälpa, utan också om att ge de boende här möjlighet att själva uppnå det de vill, säger han.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista