Malmö

Gratistjänst knäckte Wayfinder

Brittiska Vodafone lägger ner företaget Wayfinder. I Malmö berörs 55 personer. Bakgrunden är hård konkurrens på marknaden för navigationstjänster för mobiltelefonanvändare.

Det är bara litet mer än ett år sedan Vodafone köpte Wayfinder för att ta upp konkurrensen med mobiltelefontillverkarna och erbjuda sina mobilkunder navigationstjänster. Men Wayfinder har gått med stora förluster.

– Vår slutsats att vi kan erbjuda och dra fördel av utvecklingstjänster från andra istället för att själva finansiera och driva ett sådant företag, säger Anna Cloke, talesperson för brittiska Vodafone. 

Nedläggningen berör 95 anställda i Rumänien, England och Sverige. Av dem finns 55 i Malmö. De informerades igår. Vodafones slutsats är att Wayfinder inte klarar sig på marknaden, men skulle någon intresserad köpare dyka upp kommer företaget att värdera budet. 

– Vi söker inte köpare aktivt, men om vi får förslag kommer vi att värdera dem, säger Anna Cloke.

Vid köpet för ett år sedan betalade Vodafone 240 miljoner kronor för Wayfinder. Sedan dess har man investerat ytterligare pengar. Konkurrensen från andra som erbjuder motsvarande tjänster blev dock för svår, särskilt under det senaste halvåret. 

– Vi är besvikna över att behöva lägga ner och de följder det får för folk. Det var inget lätt beslut, konstaterar Anna Cloke.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista