Malmö

Kritiserade Stadex kan få nya grannar

Snart kan det komma att bli lättare för nya bostäder och andra lokaler att etablera sig närmare Stadexfabriken på Sofielunds industriområde i Malmö. Just nu pågår en riskanalys som troligtvis kommer att leda till att riskavståndet på 280 meter kommer att minska.

Troligtvis kommer avstånden att minska något. Stadex har gjort en hel del säkerhetshöjande åtgärder sedan förra riskanalysen och dessutom har metoderna för att beräkna riskavstånd blivit bättre, säger Ulrika Lindmark, brandingenjör på Räddningstjänsten Syd.

Idag hålls på nytt en demonstration mot fabriken Stadex i Malmö. Ett nätverk bestående av bland annat kulturföreningen Kontrapunkt protesterar vill att den omstridda fabriken ska flytta.

Fabriken Stadex som funnits på Sofielunds industriområde i Malmö sedan 1960-talet har varit omdebatterad de senaste månaderna. Fabriken tillverkar stärkelse och använder sig i sin produktion av det mycket brandfarliga och cancerframkallade ämnet propylenoxid. Det här är en av anledningarna till att det inte är möjligt med nya bostäder, affärer eller samlingslokaler i en radie på 280 meter från fabriken.

Nätverket för en giftfri stad, som bland annat består av kulturföreningen Kontrapunkt, har sedan i höstas drivit en uppmärksammad kampanj mot Stadex. På nätverket vill man att fabriken ska flyttas, bland annat eftersom det nuvarande riskavståndet inte gör det möjligt dem att få bygglov för en föreningslokal.

Men riskavståndet kommer alltså troligtvis att minska, något som skulle kunna göra det betydligt lättare för nyetableringar i området. Men hur mycket avståndet kan minska är ännu inte säkert.

– Nej, men riskanalysen blir klar någon gång i vår och då vet vi mer exakt var avstånden kommer att ligga på, säger Ulrika Lindmark.

Den riskanalys som nu genomförs har ingenting med protesterna mot fabriken att göra utan är en del i en löpande tillsyn, men det här är inte den enda prövningen som väntar den omstridda fabriken.

Länsstyrelsen har uppmanat Stadex att senast den 30 september ha ansökt om att få sitt miljötillstånd omprövat, också det en löpande verksamhet . Dessutom vill de rödgröna politikerna i Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige, som tagit intryck av protesterna, att Stadsbyggnadsnämnden i Malmö aktualiserar en prövning enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor när det gäller Stadex.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista