Osby

Lev som snapphane i Osby

Det finns planer på att skapa ett snapphaneland i Osby, där bland annat barnfamiljer och turister kan få testa på snapphanelivat.  Och nu har EU gått in med 100 000 kronor för att se hur det här kan göras.

Bakom idén står föreningen Snapphanelandet i Osby.

– Det ska vara en mix av ett upplevelseland och en kulturell upplevelse. Kanske barnen kan leka snapphanar och bygga kojor tillexempel, säger Marco van Brink, föreningens ordförande.

Tanken är Osby som snapphanecentrum, med snapphaneland med utställningar, aktiviteter och verkstäder. Men även som ett lekland där barnen får testa på snapphanelivat i 1600-talsmiljö. Som att gå på äventyrsstig och gräva efter Loshultsskatten till exempel.

Nu har EU finansierat en förstudie, som har gjorts i samarbete med Vordingborg Kommun i Danmark. De vill skapa ett liknande ställe, ett Gongeland.

Förstudien visar att ett sådant här upplevelsecentrum skulle kunna locka besökare, och den har nu  presenterats för Osbys kommunpolitiker.

Kommunalrådet i Osby, centerpartisten Anders Petterson tycker att det låter mycket intressant och säger att det här skulle kunna vara bra sätt att locka folk till kommunen. 

Men han lovar inga kommunala pengar, utan hoppas på att det här skulle kunna blir något som drivs av en entreprenör. 

– Som ideell förening är det såklart svårt att genomföra något i stor skala, säger Marco Van Brink.

Linda Evereus
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista